top of page

SOBRE NOSALTRES

El teu infant és en bones mans

IMG_1373.jpg

La nostra història

L'Escoleta dels Indians va néixer el 2012 gràcies a un grup de famílies de l'Escola Congrés-Indians, amb el desig de crear un espai d'educació viva i respectuosa per a infants d'1 a 3 anys. Des del primer dia, ha estat un projecte compromès amb l'acompanyament dels infants en el seu creixement, respectant els seus ritmes naturals i fomentant l'autonomia, la curiositat i l'exploració del món.
Amb els anys, s'ha consolidat com un referent a Barcelona, oferint un entorn acollidor on famílies i educadores col·laboren per garantir un desenvolupament ple, harmònic i lliure.

Missió

L’educació respectuosa posa l’infant al centre del seu propi aprenentatge, reconeixent-lo com un ésser capaç, amb emocions, necessitats i un ritme propi de desenvolupament. La nostra missió és crear un espai on es senti escoltat, valorat i segur per explorar el món amb autonomia i confiança.

Creiem en una educació que no imposa, sinó que acompanya; que no dirigeix, sinó que ofereix possibilitats. La llibertat de moviment, el joc espontani i l’exploració activa són essencials perquè cada infant construeixi el seu coneixement des de la curiositat i la pròpia experiència.

Visió

L’educació és un procés viu, respectuós i ple de significat, on cada infant és protagonista del seu propi camí d’aprenentatge. Per això, apostem per una pedagogia basada en l’escolta activa, l’autonomia i el respecte pels ritmes individuals, fomentant la curiositat i l’exploració lliure del món.
Mantenir un entorn segur i acollidor és essencial perquè les emocions tinguin espai i es construeixin relacions de confiança entre infants, famílies i educadores.

La nostra visió és oferir un lloc on créixer amb autenticitat, llibertat i alegria, respectant sempre la singularitat de cada infant.

PROJECTE PEDAGÒGIC

Acompanyament Emocional

A l'Escoleta dels Indians, l'acompanyament emocional es basa en el respecte profund per cada infant i la creació d’un entorn segur i acollidor on pugui expressar lliurement les seves emocions. Les educadores observen i acompanyen des de la presència i l’escolta activa, sense jutjar, oferint temps i espai perquè cada infant transiti les seves emocions al seu ritme.
En estreta col·laboració amb les famílies, es fomenta una relació de confiança que permet als infants desenvolupar l’autonomia emocional, l’autoestima i el benestar. A través d’un ambient relaxat i serè, es respecta el seu pols vital, oferint-los la llibertat per crear, jugar i explorar el món amb seguretat i autenticitat.

ESCOLETA_DELS_INDIANS_2018-19_-_MATI_2_4975.jpg

PROJECTE PEDAGÒGIC

Principis pedagògics

L'Escoleta dels Indians és un espai respectuós on acollim infants de 14 mesos a 3 anys, acompanyant-los en el seu creixement des del respecte i l’escolta. Creiem que l’educació és una tasca compartida entre famílies i educadores, construint junts un entorn segur i acollidor que respecta la manera de ser, les necessitats i els ritmes de cada infant.

Posem la mirada en el present, preservant la seva sensibilitat cap a si mateixos, els altres i l’entorn. Afavorim l’autonomia, l’autenticitat i la curiositat, oferint espais on puguin explorar el món al seu ritme. L’aprenentatge neix dels seus interessos, amb els adults com a acompanyants que faciliten aquest procés, sempre des del respecte als seus temps i necessitats.

El joc lliure té un paper essencial en el nostre dia a dia. Creiem en la importància del moviment i el joc espontani com a eines perquè cada infant visqui experiències significatives, confiant en la seva capacitat per aprendre de manera natural.

L’Equip

Pilar.jpg

Pilar Gras Solé

Educadora Cofundadora

Educadora cofundadora de l'Escoleta dels Indians.
Psicomotricista.
Formada en educació lliure amb Rebeca i Mauricio Wild, acompanyament en la infància amb Yolanda González i en educació creadora.
Terapeuta Gestalt.
Formació de Joc Corporal Expressiu.
Terapeuta corporal expressiva.

Nur.jpg

Nur F. Cardoso

Educadora

Educadora de l'Escoleta dels Indians.
15 anys d’experiència com acompanyant
a diferents projectes: Espai Aigua, Berimbau, Espai Familiar Verdum i Tata Inti.
Formada en Pedagogia Lliure a La
Caseta amb la Verónica Antón i el Pere
Juan, curs 2009-2010.
Formació en Arts Escèniques i Ioga
Infantil.
Educadora infantil (Graduada a l’IOC,
Grau superior Educació Infantil).
Mare d’una filla i un fill.

Marta.jpg

Marta Collado Martinez

Educadora

Educadora de l'Escoleta dels Indians.
Terapeuta Gestalt.
Terapeuta GIA. (Gestalt per infància i
adolescència).
Assessora de lactància i doula.
Mare de dues nenes.

  • ● Com acompanyeu el plor?
    Per a nosaltres el plor és un recurs necessari que permet a l’infant descarregar. El plor amb llàgrimes és guaridor. Per això, mai deixem que un infant plori sol, sempre és amb una de nosaltres, perquè entengui que plorar és necessari i que validem totes les emocions.
  • ● Per què hi ha un mínim de 7 setmanes d’adaptació? No és massa?
    L’adaptació és un dels pilars de l’Escoleta. Acompanyem als infants des del vincle, i aquest s’ha d’anar construint a ritme de cada infant. De fet, ells i elles són qui el marquen. Recordem que l’adaptació d’infants tan petits, suposa un gran esforç per ells i generalment és el primer contacte de l’infant amb el món social, i per tant es donen dos processos a l’hora. D’una banda, l’infant fa la separació de la persona de referència, i per l’altra s’ha d’adaptar a unes normes, uns ritmes, unes persones adultes noves i a 21 iguals. Tot això requereix garantir que sigui un procés acurat i que l’infant se senti segur al nou espai. Si pensem en criança respectuosa, no podem fer-ho d’una altra manera.
  • ● Com poseu els límits?
    Els límits són una de les bases amb què acompanyem als infants. Les educadores som les persones que tenim cura dels nens i les nenes, i la nostra tasca és intervenir quan sigui necessari i limitar les accions (no als infants), que a l’escoleta no es poden fer. El nostre acompanyament és tan ajustat (recordem que treballem des del vincle), que segons cada situació i depenent dels infants implicats, la nostra intervenció serà d’una manera o una altra, però sempre pensant en la necessitat dels infants.
  • ● Quina és la ràtio de l’Escoleta?
    El nombre màxim d’infants és 22, acompanyats per 3 educadores i una noia en pràctiques. Això vol dir que la ràtio és de 5,5 infants per educadora.
  • ● Com dormen els infants?
    De la mateixa manera que tenim cura de totes les necessitats bàsiques (dinar, canviar bolquers, etc.), també ho som per anar a dormir. Preparem la sala de psico baixant els llums, posant música relaxant, i dormim als infants tal com ells necessitin: fent porteig, al cotxet, al matalàs… Estem amb ells individualment, fent massatges amb oli d’espígol, acaronant-los en un moment molt sensible per a elles i ells.
  • ● Hi ha servei de menjador?
    A l’Escoleta cada família prepara i porta l’esmorzar i el dinar pel seu infant. El dinar va a dins d’una carmanyola d’acer inoxidable que escalfem al forn de pa que hi ha a la cuina. Sabem que pels infants tan petits és més fàcil (emocionalment) l’estona dels àpats, si aquests són reconeguts de casa. Fem el dinar en dos torns, per tal que sigui un moment acollidor i relaxat.
  • ● Com acompanyeu la resolució de conflictes?
    A l’Escoleta hi ha una sèrie de normes que asseguren el bon funcionament i la cura de totes i tots. Una d’elles és no fer mal a l’altre ni a un mateix. Per això, acompanyem als infants a anar posant paraules davant el conflicte amb l’altre (entenent que a l’inici són molt petits i actuen reaccionàriament). A poc a poc, mirem de ser a prop i deixant que elles i ells trobin solucions, i les adultes fem el possible per no jutjar les diferents situacions, ja que la manera de veure i entendre la vida i la resolució de conflictes per un infant, és molt diferent a la raó que fem servir les persones adultes.
bottom of page